Fabrikanın-Açılışı Fabrika Alanı Fabrika Arazisi Kimin Fabrikanın Arşivi Fabrikaların Birleşimi Fabrikanın Bölümleri Fabrika Çalışanları Fabrikanın-Duraklaması Fabrikanın Güvenliği Fabrikanın Hissedarları Fab.nın İdare Meclisi Fabrika İşçisi Fabrikanın Jeeb'i Fabrikanın Kanunu Fabrikanın Kapasitesi Fabrikanın Kârı Fabrikanın-Kurucuları Fabrikanın Kuruluşu Fabrikanın Memurları Fabrikanın Muafiyetleri Fabrika Müdürleri Fabrika Nizamnamesi Fabrika Otomobilleri Fabrikanın Satılması Fabrikanın Tevsii Fabrikanın Yan Tesisleri Fabrika Treni Fabrikanın Yeri Fayton Fırınlar Filmler Fitre ve Zekat Fabrika Makinelerinin Komisyoncusu
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z
Yaşamıyla ilgili İnternet ortamındaki “nedirler.com” adlı siteden derlediğimiz bilgiler şöyle:

Bursa'da veya Bozüyük'te doğmuş. Harp okulu mezunu bir asker. Beşinci orduda görev yapmış. Meşrutiyetten önce gizli faaliyet gösteren İttihat-Terakki Cemiyeti'ne girmiş. Cemiyet üyelerini araştıran Manastır Polis Müfettişi Hüseyin Sami Bey'e karşı bir suikast düzenleyip öldürmüş. Suikast sırasında kaza ile sağ elinden yaralanmış, eli tedavi edilmediği için çolak kalmış. Soyadı Kanunu’ndan sonra bu ismi almış.

1912'de Balkan Savaşları çete muharebelerinde bulunmuş.

1914'te 177. Köprülü şehri Alay komutanlığına getirilmiş. Birinci Dünya Savaşı'nda Makedonya'daki gizli operasyonları yönet­miş. Mütareke döneminde bir ara tutuklanmış ve serbest bırakılmış. İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutuklu bulunan Halil Kut ve Talat Muşkara’nın hapishaneden kaçırılma işini yönetmiş. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında “İkinci Kuvve-i Seyyare” adlı müfrezeyi kurarak Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmaları ve Aynacıoğulları isyanının bastırılmasını gerçekleştirmiş.

Çerkez Ethem isyanından sonra komutanı olduğu Kuva-yı Seyyare bölüğü Üçüncü Süvari Tümeni'ne dönüştürülmüş. II. İnönü Savaşları'na katılmış, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'da yararlılıklar göstermiş. 1922'de Albay rütbesindeyken emekliye ayrılmış. Harp ve İstiklal madalyaları ile ödüllendirilmiş.

1923'te Ertuğrul şehri ve daha sonra üç kez (1927, 1931, 1935) Bilecik milletvekili seçilmiş. 1924'te kurucu ortağı olduğu ve sonra 1926'da tamamen sahip olduğu Bozüyük Kereste Fabrikası işletmeciliği yapmış. 1944'de İstanbul'da vefat etmiş ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiş. Sonradan cenazesi 1989'da Ankara'da Devlet Mezarlığı'na nakledilmiş. Hatıralarını ele aldığı bir eseri var: “İbrahim Çolak, Milli Mücadele Esnasında Kuva-yı Seyyare Komutanlığıma Ait Hatıralarım, (Haz. O. Hülagu), İstanbul, 1997.”

Alpullu Şeker Fabrikasının kurucu ortaklığı sırasında Bozüyük’te kereste ticaretiyle uğraşıyormuş, iki yıl sonra CHP’den milletvekili seçilmiş.






.

Albay İbrahim Çolak (1881-1944)

alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_1
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_2
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_3
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_4
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_5
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_6
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_7
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_8
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_9
alpullu-seker-fabrikasinin-kuruculari-ibrahim_colak_10