Sağlık Sağlık Ocağı Samafor Camii Samafor Mahallesi Sanayağı Sanayi Bölgesi Saray Sarımsaklı Seçimler Sel Afeti Sendika Sera Serbest Evler Seylap Evleri Sıcaklık Sıra Dükkanlar Sinemalar Sit Alanı Sivil Savunma Soğuk Hava Deposu Sozlukce Spor Kulüpleri Spor Tesisleri Soyadı Suyu Su Depoları Süt Fabrikası Su Tesisleri
Büyük selin gerçekleştiği 1956 yılından sonra kurulan mahalle... "Mahalle" derken resmi anlamda değil. Halkın tanımlama biçimiyle. Zaten mahalle denmiyor, Seylap Evleri... Seylap Osmanlıca bir kelime, "sel" demek... Selden sonra yapıldığı için "Seylap Evleri" denmiş. Aynı adlandırma Pancarköy'de de var. Pancarköy bayırındaki evlere de Seylap Evleri deniyor. Özgün bir ad olmaktan ziyade sel nedenli olarak yapılan evlere verilen genel bir ad.

Selden sonra bu bölüme 32 ev 5 samanlık yapılmış. Devlet o zaman yeni yapılan ev  ve samanlıklar için  670 veya 700 bin lira civarında bir harcama yapmış. Hayvan konusunda bilgi yok. Belki hayvan da vermiştir.

Samafor/Gülbahçe Mahallesinin bu bölümünde günümüzde 60-70 hane var. Demek ki bir o kadar daha ev yapılmış. Üst tarafında bir ilkokul varmış ama kapanmış. Daha da üst tarafında Perge adlı bir tekstil fabrikası var. İlkokulun bahçesinde artık faal olmayan çeşme bizim için önemli. Çünkü mahallemizde komşumuz olan Rüstem Kahya yaptırmış onu.  Ne yazık ki şimdilerde harabe halinde ve kullanılmıyor. Keşke onarılsaydı, suları akıyor olsaydı... Bir hayır hizmeti süreklilik kazanmış ve başarıyla gelecek nesillere emanet edilmiş olurdu.

Seylap Evleri demiryolundan Perge Fabrikasına çıkan yolun tüm sol tarafı... Boydan boya bütün evler Seylap... Demiryolundan sonra  enlemesine uzanan üç paralel sokağı var. Dördüncü sokak fabrikaya bakıyor. Çarşıdaki evler gibi düzenli değil. Nedeni, bazı evlerin bahçesinde büyükbaş hayvan ahırlarının olması... Mahalle planı düzgün, fakat yapılar tek tip değil... Belki böylesi daha iyi, monotonluktan kurtuluyor.




.

Seylap Evleri

 
alpullu-seylap_evleri-1
alpullu seylap evleri
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z