Maacırlar Macarlar Macron Teichos Malkara Malzeme Ambarı Mandıra Meyvelikler Muhtarlıklar Mehmet Şencan Mehter Takımı Melas Memur Evleri Mensubin Kooperatifi Mezarlıklar Mezbahane Minibüsler Mini Golf Moderen Mondros-Mudanya Moşe Dayan Mototren Musiki Muhasebe Müdürleri Müdüriyet Binası Müze
Samafor Mezarlığı,
Eski Mezarlık,
Yeni mezarlık...

2019 yılına kadar böyle biliyorduk. 2019 yerel yönetim seçimlerinden sonra Eski ile Yeni Mezarlık arasındaki taş duvar kaldırılarak birleştirildi. Artık, bahsi açılınca söz edeceğimiz  iki mezarlığımız var:

Eski Samafor Mezarlığı ve Birleşik Mezarlık...

"Birleşik Mezarlık"  tabiri tutar mı bilmiyorum, fakat fiili durum bu.

Samafor Mezarlığı (En Eski Mezarlık)
Alpullu'da Samafor mezarlığını bilenlerin sayısı azdır. Bu olgunun sadece Samafor mahallesinde yaşayan yaşlılar farkındadır. Bir zamanlar Samafor Mezarlığı diye bir yer varmış ama büyük ölçüde kaybolmuş. O bölgede kurulan tekstil fabrikası bu mezarlığın üçte birini kendi alanı içine katmış. Mezarlığın bir kısım toprakları üzerine ise villa yapılmış. Günümüzde, mezarlıktan geriye fabrikanın üst tarafında yer alan dar uzun bir şerit kalmış. Ve bir kaç mezar kalıntısı, bir kaç dikili taş... Birisi sizi götürüp göstermese orada mezarlık olduğunu dahi anlayamazsınız. Yılanlık, gürlük olmuş... Samafor Mahallesindeki mezarlığın başlangıcı ne kadar geriye gidiyor? Bunu kimse bilmiyor. Muhtemelen demiryolunun yapımına, İstasyon binasının yapımına kadar... Yani 1870'li yıllar...  Kim bilir, belki daha eskidir. Deve Konakları yerleşimi mevzu bahis olursa, 1500'lü yıllara kadar gidebiliriz. Eski tarihlerde Alpullu'da Rumlar yaşamış olduğundan bu mezarlığa bazı Rum vatandaşların gömülmüş olma ihtimali de var. 

1926 yılında fabrika yapıldıktan sonra 1950'li yıllara kadar Samafor Mezarlığı kullanılıyor. İçinde eski Rum mezarlarının bulunması önemsenmiyor. Fakat yerleşim yerine biraz uzak. 1920'li, 1930'lu yıllardan kalan mezar var mı, bilmiyoruz. Tespit edebildiğimiz en eski mezar 1943 gibi daha yakın bir tarihe ait. Önceki mezarlara yazısız taşlar dikilmiş olmalı. Veya yazılı mezar varsa bile günümüze ulaşamamış.

Mahallede yaşayan Özcan Çavdar Eski Mezarlığın 1953/54 yılları arasında yapılmış olabileceğini belirtiyor.  "Benim tespitlerime göre eski mezarlıktaki en eski mezar 1954 tarihini taşıyor" diyor. Kadri ağabey ile Cuma namazı sonrası yaptığımız bir mezarlık ziyaretinde ben 1943 tarihli bir mezar (Zekiye Mercancı) gördüm... Birkaç tanesinde de 1946 tarihi okunuyordu. Bazı eski mezarların yazısız olduğunu ve bazılarının da taşlarını kaybederek bütünüyle düzleştiğini dikkate alırsak 1940 yılı sonrasını düşünmemiz gerekiyor. Samafor'dan sonra ikinci mezarlığa, ki biz onu "eski mezarlık" olarak anıyorduk, 1940'lı yıllardan sonra  gömü yapılmaya başlanmış olmalı. Şeker Fabrikası inşaatına başlanmasından itibaren Samafor Mezarlığı 15 yıl kadar bir süre Alpullu'ya hizmet vermiş.

Kadri ağabey, bizim "Eski Mezarlık" dediğimiz yerin bir zaman boyunca
Kevser Hanım Mezarlığı olarak anıldığını söylüyor.  Kevser Hanım bu mezarlığa ilk gömülen kişiymiş. Sonra adı unutulmuş, "Eski Mezarlık" olarak anılmış.

Eski Mezarlık, nâhiyemizin / beldemizin / kasabamızın ikinci gömü yeri. Nâhiyeye yakın olsun, kolay ulaşılsın, saygı gereği "tepelik yerde" olsun, yanında yol bulunsun, Rumların da gömülü olduğu mezarlıktan çıkalım düşünce­leriyle hareket edilmiş.

Özcan Çavdar anlatıyor: "Tekstil fabrikasının bir bölümü mezarlık arazisinin üzerine kuruldu. Kazı yapılırken insan kemikleri çıkıyordu. Onları topladık üst taraftaki mezarlık yere  çukur açarak oraya topluca gömdük. İnşatlar sırasında zaman zaman kemik parçaları çıkmaya devam etti. Onları bir kenarda biriktirir sonra topluca gömerdik."

O bölgede şimdi baş şahidesinde "Fatiha" yazısı okunabilen iki veya üç mezar kalmış. Bölgedeki diğer mezarların şâhide taşları ya toprak altında kalmış veya taşınarak bir yerlere götürülmüş. Kendime esef ediyorum, bu mezarlığı keşke babama sormuş olsaydım...  
---
Samafor Mezarlığı'ndan solmuş bir kaç yaprak... Mustafa Demirel... 21 Nisan 1956 tarihli bir mezar. Çocuğu Rıdvan Demirel ve torunu Raşit Demirel imiş...  Bir diğer torunu Zafer Demirel imiş. Şimdi albay emeklisi imiş.
-
Ferhat Balkan'ın mezarı... 26.8.1959 belli belirsiz okunabilen bir mezar taşı...
-
Eski Mezarlık (İkinci Mezarlık)
1940'lı yıllardan sonra yapılmış. 1941 veya 1942 yılı olabilir.
------
Babaeski'de komşumuz olan ve daha sonra evi bize kalan Asiye Nine, Kocaannem, Babam, Kardeşim Abdülgafur bu mezarlıkta yatıyor. Kendi yerimi de orada düşündüm. İstanbul'da kaybolur, Alpullu'da hatırlanırsınız. Yeni mezarlıktan kendime bir mezar yeri satın almıştım ama sonra fikir değiştirdim. Yerinde yaptığım incelemeye göre annemin ayak ucunda bulunan yer uygun gözüküyor. Oraya gömülmek istiyorum. 
------
Erdoğan Duygan '1952'de geldiğimde Eski Mezarlık vardı', diyor. Mezarlığın duvarlarını Şeker Mahallesi muhtarı Hüseyin Dikmen'in girişimiyle  fabrika yaptırmış.
-------
Etrafı alçak taş avluyla çevrili... Bu avlunun 1955-1956 yılları arasında yapıldığını düşünüyorum. Yani, mezarlık açıldıktan on beş, on altı sene sonra... Babam ara sıra düşen taşlarını evden çimento götürüp tamir etmeğe çalışırdı. Taş avluyu fabrika yaptırmıştı. Alpullu belediyelik olduktan sonra belediye başkanları mezarlığa çeşitli hizmetler götürdüler. Yolunu düzelttiler, içine ve çevresine çeşmeler yaptırdılar. İçine ağaç diktiler...


Yeni Mezarlık (Üçüncü Mezarlık)
Eniştem Ali Alacagöz ve halam Hatice Alacagöz bu mezarlıkta yatıyorlar. Girişteki yol bitiminde sol köşede... Bu mezarlık daha düzenli. İçinde arabayla girilebilecek şekilde yolları var. Mezarlar daha bakımlı, daha çok kabir  mermer malzeme kullanılarak yapılmış.

Yeni mezarlığın kuruluş tarihi 1965... Eski mezarlıktan yaklaşık 20 yıl sonra vücut bulmuş... Alpullu'nın hızlı büyümesine işaret...  Yeni Mezarlık,  1964'te yeni kurulan belediyenin ilk önemli icraatı... Hüseyin Çavdar yeni mezarlığın bahçe duvarlarını yaparken demirlerini o yıllarda yapılan Yeni Hayrabolu Köprüsü'nden aldıklarını söylüyor.

Birleşik Mezarlık
2019 tarihinde Belediye Başkanı Erhan Ceylan'ın icraatıyla ortaya çıkıyor. Eski ve Yeni Mezarlık ara duvar kaldırılmak suretiyle birleştiriliyor... Hem birleşme var, hem de genişletme... Ön taraftaki büyük boşluk alan mezarlığın içine alınıyor. Buradan yaklaşık 200 metrekarelik bir alan mezarlığa katılıyor. Hem gömü, hem de hizmet  alanı genişletiliyor. Bu bölüme hayırsever insanlarımız çeşmeler yaptırıyor. Yürüme yolları ve büyük bir giriş kapısı... Sanırım karşı tarafa da araçlarıyla gelenler için bir otopark yapılacak. Alpullu, giderek daha planlı, daha sistematik, daha özenli bir kasaba haline geliyor.






.

Mezarlıklar

 
alpullu-mezarliklar-1
alpullu-mezarliklar-2
alpullu-mezarliklar-3
alpullu-mezarliklar-4
alpullu-mezarliklar-5
alpullu-mezarliklar-6
alpullu-mezarliklar-7
alpullu-mezarliklar-8
alpullu-mezarliklar-9
alpullu-mezarliklar-10
alpullu-mezarliklar-11
alpullu-mezarliklar-12
alpullu-mezarliklar-13
alpullu-mezarliklar-14
alpullu-mezarliklar-15
alpullu-mezarliklar-16
alpullu-mezarliklar-17
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z